Autostrada Soarelui, dată în folosinţă gata stricată!

Oficial, A2 nu există!
In week-end-ul trecut, nu numai şoferii din România au sărbătorit Paştele, ci şi Autostrada Soarelui. Care autostradă s-a enervat aşa de tare că nu se poate odihni nici măcar de sărbătorile legale, încît a cedat pe ici, pe colo, prin cîteva părţi esenţiale şi, în special, la îmbinările unui pod de pe tronsonul Bucureşti – Fundulea. Iar asta n-a fost deloc suprinzător, ci dimpotrivă, chiar foarte previzibil. Noi v-am spus încă din august 2007 (citeşte aici ancheta) că A2 are nişte probleme grave.
a2
În primul rînd, recepţia finală a drumului nu a fost făcută niciodată. Chestia asta, recepţia va să zică, presupune ca administratorul drumului (în acesta caz, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale) să ia în primire autostrada de la constructori, dar numai dacă lucrările sînt finalizate şi conforme cu criteriile de calitate şi siguranţă din proiectul tehnic.

Or, acest lucru nu a avut loc pînă în prezent. Asta înseamnă că noi ne conducem de vreo cinci ani maşinile pe o şosea neterminată, care se poate buli oricînd. Ceea ce de altfel s-a şi întîmplat, după cum aţi putut vedea la televizor sau, dacă aţi avut ghinion, live, la faţa locului. CNADNR a refuzat să facă recepţia pentru că pe anumite bucăţi ale şoselei lucrările erau neterminate sau pur şi simplu a constatat neconformităţi majore şi deficienţe la sistemele de siguranţă a circulaţiei.

Pe de altă parte, aceeaşi CNADNR a stat cu mîinile-n sîn, în loc să-i strîngă de coaie pe constructori ca să pună mîna să facă lucrurile alea pentru care au luat o cîrcă de bani.

Şi asta nu este tot, A2 mai are o problemă majoră: după cum am demonstrat tot noi, de fapt, drumul ăsta nu este autostradă. Ca să-i spunem aşa, Bucureşti – Constanţa ar trebui să îndeplinească nişte condiţii din „Normativul pentru proiectarea autostrăzilor extraurbane”. Ceea ce nu reuşeşte să facă, cel puţin nu în prezent. E drept, atunci cînd a fost inaugurată (prin 2004), avea o grămadă de dotări, care îi permiteau să revendice acest statut. Însă, de-atunci pînă acum, nişte băieţi şucari au furat tot ce s-a putut fura, respectiv cablurile electrice ale sistemului de comunicaţii, cablurile optice, coloana de telefonie apel SOS, cablurile de legătură ale sistemului de supraveghere cu camere video, stîlpi ai gardului de protecţie, panouri antiorbire etc. Dar hoţii au fost chiar haioşi. După ce o parte din chestiile astea au fost înlocuite, ei le-au furat din nou.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu